Satul Valea Mare, din Comuna Sant, este situat la aproximativ 650 m altitudine la poalele Varfului Ineu din Muntii Rodnei, fiind inconjurata din toate partile de munti inalti: la nord Ineul (2279 m), Benesul (1580,40 m), Ineutul (2212,56 m); la est Rotunda (1188,81 m), Varful Omu (2010,2 m), Cucureasa (1778,24 m); la sud-vest muntele Cornu (1300 m) etc. Acesti munti formeaza o cununa taiata de vai si constituie un scut puternic, ceea ce face ca temperatura sa fie moderata si comuna sa fie mai putin expusa vanturilor si furtunilor.
Aici isi are izvorul Somesul Mare, care strabate intreaga comuna, motiv pentru care Ocolul Silvic Sant - constituit ca serviciu public in cadrul Consiliului Local, precum si ansamblul folcloric - din cadrul Caminului Cultural - poarta numele de "Izvorul Somesului".
Comuna Sant a fost infiintata in jurul anului 1600, la inceput fiind un catun al comunei mama Rodna Veche, iar din 1773 este atestata documentar ca o comuna de sine statatoare, sub denumirea de Rodna Noua si apoi Sant (din 1925 prin legea "Reorganizarii Administrativ Teritoriale" promulgata prin decret regal) care provine de la santurile de aparare impotriva popoarelor invadatoare, situate pe locul actualei Primarii si pe Valea Cobasel. Ocupatiile de baza ale celor peste 3450 de locuitori din cele doua sate - Sant si Valea Mare, ale comunei Sant sunt: exploatarea si prelucrarea lemnului, activitati de ingrijire si regenerare a padurii coordonate de Ocolul Silvic "Izvorul Somesului", agricultura, cresterea animalelor si tesutul la razboi. Comuna noastra este si izvorul unor traditii culturale si folclorice, care prin bogatia si frumusetea lor au starnit de-a lungul timpului interesul unor personalitati din domeniul cultural. In perioada interbelica Ministrul Culturii DIMITRIE GUSTI a acordat o importanta deosebita cercetarii obiceiurilor si traditiilor din comuna noastra, pastrate si respectate pana in zilele noastre.
Portul si dansurile populare: Portul popular este purtat cu mandrie de la copii la batrani in diferite ocazii si sarbatori importante, iar dansurile populare sunt invatate si practicate cu placere de la mic la mare. Importanta acestora in viata locuitorilor comunei Sant o arata si descoperirea Ministrului Culturii DIMITRIE GUSTI a "FORMATIEI DE TEATRU FOLCLORIC SI NESCRIS CONSTANTIN IUGAN" care dateaza din perioada interbelica.
Razboaiele de tesut. Femeile se pricep foarte bine sa faca tesaturi si cusaturi minunate: cerge, cingeaua si alte tesaturi din lana de oaie, bumbac si in topit. Astfel, "casele lor sunt o oglinda adevarata in toate si plina de lucruri frumoase facute de mana lor".
Obiceiurile de Pasti: In dimineata zilei de Sfintele Pasti, copiii, imbracati in straie de sarbatoare si cu traista in mana, umbla pe la casele invecinate, ii saluta pe cei din casa cu "Hristos a Inviat", li se raspunde "Adevarat ca a Inviat" si primesc cate un ou rosu ori turta cu miere.
Obiceiurile de Craciun: In seara de Ajun a Craciunului, copiii de scoala, umbla pe la casele din sat cu "Irodul", "Turca", "Colindul" si cu "Banda lui Jian".
Obiceiurile de An Nou: In ajunul Anului Nou tinerii merg la casele oamenilor cu "Colindul" si "Plugusorul" iaracestia ii poftesc sa le fie binecuvantat.
Obiceiurile de nunti: Mirii poarta costume populare si sunt condusi de calareti si colacari cu "steaguri impodobite cu barbanoc, spice de grau, clopotei din scija iar pe bota o naframa de matasa din batrani". In prezent este important de mentionat implicarea edililor in actiunea de a "pune la treaba" natura si satenii pentru dezvoltarea economica, turistica, cultural-spirituala, a invatamantului si a asistentei medicale si sociale din comuna.