Muzeul de Arta Comparata din Sangeorz-Bai

Muzeul de Arta Comparata din orasul Sangeorz-Bai, judetul Bistrita-Nasaud este, din punct de vedere juridic, sectie a Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud, clasificat ca fiind institutie de importanta judeteana.
Desi creatie recenta ca muzeu de arta, isi are inceputul ca punct muzeal orasenesc infiintat in anul 1970 prin donatia de pictura facuta de Ileana Antonu, artist plastic, cunoscuta mai ales ca exponent al Coloniei de la Baia Mare. In timp, punctul muzeal isi imbogateste patrimoniul cu piese de factura etnografica, specifice zonei, documente si carte veche, expuse in trei incaperi apartinand Casei de Cultura din localitate. In anul 1975 primeste ca spatiu propriu cladirea fostei gradinite situata pe str. Republicii, nr. 68, locatie pe care o pastreaza pana astazi.
Acum insa, colectia de baza o constituie lucrarile de arta contemporana – sculptura (lemn, marmura, piatra, metal), pictura, fotografie, grafica (desen, xilogravura, litogravura, linogravura), ceramica, portelan, teracota - a 135 de artisti invitati in cele 14 editii ale Simpozionului International de Arta Contemporana "ART". Piesele etnografice existente doar permit comunicarea intre trecut si timpul prezent. De altfel, planul conceptual al Muzeului – ce apartine plasticianului Maxim Dumitras, sef de sectie - se bazeaza pe ideea de dialog estetic intre obiectul utilitar cu semnificatie etnografica si obiectul artistic contemporan. De aici si denumirea de Muzeu de Arta Comparata. Scopul declarat este de a surprinde si transmite spiritualitatea zonei prin arta, prin creatie, refuzand sa accepte ideea de muzeu ca spatiu - adapost pentru bunuri mobile ce apartin trecutului.

  • muzeu-arta-comparata-001
  • muzeu-arta-comparata-002
  • muzeu-arta-comparata-003
  • muzeu-arta-comparata-004
  • muzeu-arta-comparata-005
  • muzeu-arta-comparata-006
  • muzeu-arta-comparata-007
  • muzeu-arta-comparata-008
  • muzeu-arta-comparata-009
  • muzeu-arta-comparata-010

Cum elementele cu care s-a operat apartin exclusiv limbajului plastic, asocierea trecutului si prezentului este permisa fiecarui vizitator in parte. Desfasurarea Muzeului nu ofera decat repere, nu informatie gata prelucrata, astfel ca produsul finit este in sine un produs artistic.

Mai mult, desi un muzeu mic, institutia se doreste a fi un centru de informare in arta plastica contemporana, astfel ca sunt puse la dispozitia publicului o arhiva audiovizuala continand fotografii, clisee, filme foto, casete audio si video, CD-uri, in majoritate avand legatura cu Simpozioanele organizate si o biblioteca formata in special din albume de arta. Pentru viitor este gandita organizarea unui atelier de restaurare pentru icoane, cu personal specializat, care sa functioneze in spatiul actualului atelier de intretinere.

Organizat in forma actuala pe parcursul anului 2006, Muzeul a fost inaugurat in data de 5 mai 2007.

PROGRAM DE VIZITARE:
Zilnic: 0800 - 1600

Descrierea traselului care poate fi folosit pentru a ajunge la obiectiv:

Orasul Sangeorz-Bai este situat la 50 km de municipiul Bistrita, pe DN 17C. Muzeul este amplasat in centrul localitatii.

In apropierea orasului Sangeorz-Bai mai pot fi vizitate: Biserica de lemn "Buna Vestire", loc. Cormaia, Muzeul "Cuibul visurilor", loc. Maieru, Ansamblul bisericii "Sf. Mare Mucenic Gheorghe", loc. Rodna.