Muzeul Etnografic si al Mineritului Rodnean

Una dintre institutiile cu un rol tot mai pregnant in viata spirituală a comunei Rodna este Muzeul Etnografic si al Mineritului, care prezinta dainuirea noastra pe aceste meleaguri, viata si activitatile desfasurate de-a lungul timpului.
Activitatea de strangere a urmelor trecerii oamenilor pe aceste locuri a fost inceputa prin anii 1959-1960 de profesoara Hegedus Terezia Elena impreuna cu elevii scolii din Rodna, amenajand totul intr-o sala de clasa. Cel care s-a implicat in crearea unui adevarat muzeu a fost Leontin Silvestru Muresianu. Prin amenajarea fostei cladiri a inchisorii de la Rodna, s-a putut trece la organizarea materialului adunat de Leontin Silvestru Muresianu in sectiile: "Istorie", "Minerit", "Florian Porcius", "Agricultura si unelte agricole", "Ceramica", "Port Popular", "Casa taraneasca". Aranjarea muzeului a fost terminata in 1973, primind numerosi vizitatori - localnici, din tara si din strainatate.
Muresianu a fost sprijinit in adunarea unor obiecte si aranjarea lor de catre profesorul Liviu Paius. Cu timpul s-a hotarat mutarea exponatelor in holul de sus al caminului cultural unde s-au reamenajat sectiile, conform vechii organizari apartinand profesorului Paius, care a preluat muzeul de la Leontin Silvestru Muresianu in anul 1988. Muzeul a fost imbogatit cu multe obiecte: 4 lucrari de arta si din cartile autorilor rodneni, obiecte bisericesti, obiecte de fauna rodneana, precum si costume populare sau inventar pentru minerit si obiecte casnice.

Trebuie sa mentionam ca in anul 1991, prin contributia financiara proprie, dr. Alexandru Nascan a achizitionat de la urmasii pictorului rodnean, traitor la Arad, Florian Muresianu, 13 tablouri in ulei si 64 desene, ilustratii la poeziile lui George Cosbuc, pe care le-a donat muzeului. Profesorul Paius a donat materialele iconografice din trei panouri mari, reprezentand aspecte ale mineritului sau cele privind localitatea Rodna.

In anul 2008, incepand cu luna iulie, Muzeul Etnografic si al Mineritului Rodnean a intrat in componenta Complexului Muzeal Bistrita-Nasaud prin concursul Consiliului Judetean. A fost numit director al Muzeului, profesorul Liviu Paius. In anul 2008, prin sprijinul financiar al Centrului de Afaceri Rodna, apartinand Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Zonelor Miniere si  al Primariei Rodna s-au inceput lucrarile de modernizare si extindere a spatiului muzeului. Remarcabil a fost sprijinul dat rodnenilor de Ion Nistor de la Muzeul Graniceresc Nasau

Muzeul dispune de peste 1200 obiecte vechi de minerit, fotografii reprezetand grupuri de mineri din 1912-1920. Sunt adunate obiecte de mobilier care au apartinut academicianului Florian Porcius precum si principalele lui lucrari. Privind cealalta ocupatie de baza a acestor locuitori - agricultura - muzeul dispune de un plug din lemn, unelte agricole vechi si invar apartinand feluritelor mestesuguri, bunaoara privind asistenta sanitara (cateva obiecte de la prima farmacie infiintata in Rodna la 1876), obiecte ceramice, altele pentru stuparit, exploatarea forestiera, vanatoare etc.

 • muzeul-etnografic-rodna-001
 • muzeul-etnografic-rodna-002
 • muzeul-etnografic-rodna-003
 • muzeul-etnografic-rodna-004
 • muzeul-etnografic-rodna-005
 • muzeul-etnografic-rodna-006
 • muzeul-etnografic-rodna-007
 • muzeul-etnografic-rodna-008
 • muzeul-etnografic-rodna-009
 • muzeul-etnografic-rodna-010
 • muzeul-etnografic-rodna-011
 • muzeul-etnografic-rodna-012
 • muzeul-etnografic-rodna-013
 • muzeul-etnografic-rodna-014
 • muzeul-etnografic-rodna-015

Viata cultenturala a acestei localitati este reprezentata prin tablouri de Florea Gusa, Florian Muresianu, Ioan Florian, Clementina Domide, Mihai Chereches, Stefania Vaida si Maria Lipan. Nu lipsesc din muzeu nici principalele lucrari scrise de autori rodneni: Emil Balai, Iacob Gusa, Adrian Istrate, Gherasim Solovestru Domide, Aurel Cleja, Leontin Domide, Mircea si Leontin Muresianu, Liviu Paius, Cornel Filip Domide, Toma Rocneanu, Ana Berengea, Dan Popescu, Ion Bureaca, Florin Moldovan.